Valgfag på Han Herred Efterskole
Vi tilbyder mange forskellige valgfag på Han Herred Efterskole, som du frit kan vælge imellem. Nogle fag kan du have to gange om ugen, mens andre kan vælges en gang.
I løbet af året er der tre valgfagsperioder, hvor du kan vælge nye First-fag og valgfag – så der er rig mulighed for at prøve en masse forskellige ting i løbet af året.
Sportslige fag
Badminton
I faget badminton behøver du ikke have særlige forkundskaber. Det eneste, vi kræver af dig, er lyst til at prøve kræfter med ketsjer og fjerbold. Undervisningen vil tage udgangspunkt i lige præcis dit niveau. Er det første gang, du har en ketsjer i hånden, vil vi langsomt indøve enkelte grundslag og oparbejde en forståelse af spillet. Alle får mulighed for at prøve kræfter med såvel single, double som mix-double.
Basketball
I basket vil du møde mange forskellige facetter af spillet; teknisk- og taktisk træning, regler og spilforståelse. Du vil lære mange forskellige varianter af forsvars- og angrebsspil. Vi skal lave mange forskellige øvelser og spille en masse basket. Alle kan være med, og vi begynder lige præcis på det niveau, hvor du er.
I løbet af året deltager vi i basketstævner som f.eks. Nordjyske Mesterskaber for efterskoler.
Bordtennis
Bordtennis på HHE er for alle, både dig, som har spillet i klub, og dig, som kun har spillet for sjov i frikvarteret.
I timerne kommer du til at arbejde med grundslag, taktik, teknik og småspil på dit eget niveau. Desuden vil der blive spillet små turneringer i nogle af timerne.
Der vil i løbet af året også være mulighed for at deltage i en turnering afholdt på HHE med gæster fra andre efterskoler.
Fitness og styrke
I fitness er der først og fremmest fuld knald på! Vi arbejder med træning af kroppen på forskellige måder for at fedtforbrænde og træne de enkelte muskelgrupper.
Du vil opleve at få sved på panden, få pulsen i vejret og have smil på læben. Derudover veksler vi mellem forskellige former for styrke- og konditionstræning.
Under træningen har vi samtidig fokus på bevidsthed om at træne anatomisk korrekt for at undgå skader og overbelastning. Men vigtigst af alt: god musik, glade elever og gang i den!
Fodbold (1 eller 2 timer)
I faget fodbold vil du komme til at beskæftige dig med forskellige tekniske og taktiske øvelser. De mest anvendte sparketeknikker vil blive gennemgået, og du vil få forklaret betydningen af taktik. Du vil naturligvis komme til at spille en masse småspil og spil på store mål.
Håndbold (1 eller 2 timer)
Faget håndbold har du mulighed for at vælge både som begynder og øvet. Er håndbold en ny sport for dig kan du vælge det en eller to gange om ugen for at se, om det er noget for dig, og om du har et skjult talent. Er du øvet og ikke har lyst til at træne tre gange om ugen, da der er andre fag, du også vil prøve, kan du stadig være med til alt det sjove. Du vil nok gå glip af en del af den tekniske træning, men kan ellers være med til træninger med de andre øvede og alle de kampe, vi spiller i træning-, efterskole-, og JHF-regi.
Idræt på tværs
I faget idræt vil du blive introduceret for mange forskellige idrætsgrene. Vi vil også komme lidt ud af huset, for at stifte bekendtskab med nye idrætsgrene – f.eks. golf, amerikansk fodbold og meget andet. Mulighederne er mange.
Løb
I faget løb arbejder vi på at gøre dig til en bedre løber. Vi arbejder med løbeteknik og udfordrer dig på længde og hastighed. Vi skifter mellem lange og korte ture og arbejder en smule med styrketræning. Alle kan deltage for løb er individuelt, men vi gør det socialt og bakker hinanden op. Målet er at gennemføre et løb. Om det er halvmarathon, 10 km eller noget andet er op til dig! Vælg løb og kom i bedre form.
Spring (1 eller 2 timer)
Alle kan være med! Vi arbejder på det stadie, du er på, så du behøver ikke kunne en masse i forvejen. I løbet af året vil der blive udbudt forskellige hold som Spring begynder, minitrampolin, banespring o.l.
De spring, vi når at lære, indgår naturligvis i gymnastikopvisningerne, som alle skal med til.
Styrke drenge
Styrke for drenge er et valgfag, hvor styrke og behændighed er i fokus. Det er et fag, hvor du med godt humør får sved på panden og pulsen op. Vi stiler efter at komme i god form, få opbygget muskler i hele kroppen og lære at presse sig selv.
Er du klar til mandehørm og fuld gas, så er styrke for drenge lige noget for dig.
Styrke for piger
I pigestyrke arbejder vi frem mod en god, fysisk grundform ved hjælp af både puls- og styrkeelementer. Vi bruger faciliteterne i fitnesslokalet andre gange bruges egen kropsvægt som belastning. Der er ingen svære serier eller sammensætninger – bare masser af tons, smil og sved på panden!
Volleyball (1 eller 2 timer)
Volleyball er for mange et relativt ukendt spil. Vi starter fra bunden, hvor alle kan være med. Gennem grundslagstræning og diverse småspil bygger vi spillet op og udfolder det med teknisk- og taktisk træning, regler og spilforståelse. I løbet af året bliver der arrangeret flere træningskampe mod lokale hold og tidligere elever. Vi deltager i flere volleystævner, bl.a. Nordjyske Mesterskaber for efterskoler. Derudover tilbyder vi et spillerkursus, hvor man har mulighed for at udvikle sig til en bedre volleyballspiller.
Afspænding og meditation
En time hvor du kommer helt ned i gear og får slappet af både fysisk og mentalt.
Du ved ikke hvor godt det er før du har prøvet det!
Jose's stepz
Har du lyst til at bevæge dig til musik og lære forskellige typer af dans, så har du muligheden her. Vi vil arbejde med forskellige koreografier og du vil også selv komme til at prøve kræfter med opbygning af koreografier og undervisning af dine kammerater.
Vi laver også en koreografi til årets opvisning.
Rytmisk gymnastik
I rytmisk gymnastik arbejder vi først og fremmest med grundgymnastik, men i forhold til de obligatoriske gymnastiktimer bliver øvelserne udbygget, så de bliver lidt mere komplicerede. Udover grundgymnastik arbejder vi med små sekvenser og serier i forskellige genrer (hip hop, house, klassisk osv.) Vi arbejder også mere eksperimenterende – både i forhold til bevægelser og brug af udtryk.
I rytmisk gymnastik er der udfordringer til alle – uanset gymnastisk niveau!
Kreative fag
Billedkunst
Sjove ansigter, kulørte landskaber, vanskabte figurer. Vi arbejder med tegning, maling, skulpturer og plakater; alt hvad der er kreativt og får os til at reflektere over farver, former og betydning. Ind imellem søger vi inspiration hos de største kunstnere, nogle gange i musik eller drømme… eller måske i gode historier, og der er opgaver både for dem, der ikke har rørt en pensel siden fjerde klasse, dem, der bruger det meste af deres tid på at lære at tegne og male, og dem, der bare synes, det er hyggeligt at forsvinde væk, mens man maler lidt. Så hvis du har lyst til at bruge farver og former, så er billedkunst faget for dig.
Glaskunst
Du behøver ikke at have nogle forudsætninger for at deltage i glaskunst. Du vil opleve, at vi starter helt fra bunden med at skære glas og lave forskellige figurer, som passer til emnet, vi arbejder med. Det kunne fx være huse, en tur i skoven, eller lign. Derefter dekorerer vi glasset med glasfarve, knust glas, ståltråd, kobber og andre materialer. Glasset bliver til sidst brændt i ovnen.
Du vil lære den kreative proces fra idé til skitse og til det endelige resultat. Vi laver ting til vindueskarmen på værelset, til julegaver til familien, og sommetider udstilles de ting, du laver, så dine kammerater kan se, hvad du har lavet.
Keramik
Her lærer du bl.a. at arbejde med ler og den efterfølgende proces med maling og glasering.
Der vil være mulighed for at producere skåle og kopper eller gå den kreative vej med små figurer.
Smykkeværksted
Smykkeværkstedet er et kreativt fag, hvor vi laver accessories, der tager udgangspunkt i tidens modetendenser. Vi laver øreringe, armbånd og halskæder.
Der vil være mulighed for at få indflydelse på, hvad vi laver, og nye ideer og påfund er meget velkomne.
Hækle- og strikkecafé
Faget for både nybegyndere og øvede der har lyst til at hygge sig med strikkepindene.
Der vil være mulighed for at få indflydelse på, hvad vi laver, og nye ideer og påfund er meget velkomne. Målet med faget er at lære teknikker og færdigheder der kan bruges fremover.
Foto Fabric
Med ”Foto Fabric” kommer du til at lege med billede-videoredigering, lys opsætning, røg og meget andet. Vi kommer til at lege med forskellige temaer
Det kræver ikke det vilde udstyr at have Foto Fabric som valgfag, men har et spejlreflekskamera, mobil eller andet er du klar til at gå i gang. Vi leger med fx.
- Billedredigering
- Videoredigering
- Lysopstilling, silhuetter og skygger mm.
- Fotografering
Det er et hyggeligt valgfag, hvor man leger med små projekter.
Du skal vælge Foto Fabric hvis du syntes, det er sjovt at lege med billeder og video
Praktisk arbejde
I valgfaget Praktisk arbejde får du mulighed for at bruge dine håndværksevner på forskellig vis.
Du får lov til at komme i mesterlære hos pedellerne og er med til at arbejde på forskellige projekter på skolen. Det kan også ske, at man har egne projekter man vil arbejde på.
Tekstil & Design
I Tekstil & Design hiver vi symaskinerne frem. Nogle er øvede og finder selv på kreative ting de har lyst til at give sig i kast med, hvor andre er nybegyndere og først og fremmest gerne vil lære at bruge maskinen og få basis viden omkring at sy. Vi laver tasker, net, hårbånd, scrunchies og hvad vi nu finder på. Et kreativ og hyggeligt fag hvor mange finder stor glæde og tilfredsstillelse ved at se hvad de kan få produceret.
Kreativt værksted
Der er ikke rigtig nogle grænser for hvad vi kan finde på i Kreativt værksted. Som navnet antyder, handler det om kreativitet og målet er blandt andet at udfolde den samtidig med at lære at fordybe sig. Vi tegner, laver kort, klipper og klistre. Ofte er det årstiden og højtider der bliver taget udgangspunkt i. En time hvor man hygger sig med små projekter, og for nogle er det første gang i lang tid de beskæftiger sig med det kreative, men der er plads til alle.
Musiske fag
Band
Musik og sammenspil er for dig, der spiller et instrument og ønsker at spille sammen med andre. Det vigtigste er, at vi får et nummer til at lyde af noget, og ikke hvor dygtig den enkelte er på sit instrument. Måske prøver vi at lave vores egne sange!
Klaver
Er du øvet eller begynder – alle kan vælge klaver, da der tages udgangspunkt i den enkeltes niveau.
Du får mulighed for at øve sange i løbet af ugen, så du løbende kan udvide dit repetoire.
Guitar
Til dig, der aldrig har haft en guitar i hånden, men har lyst til at lære at spille til de fleste sange. Du vil lære de mest grundlæggende akkorder og anslag. De eneste forudsætninger, du skal have, er lysten til at spille og synge.
Hvor begynderguitar slutter, starter vi for dig, der er lidt mere øvet. Du behøver absolut ikke at være ekspert. Du får mulighed for at lære barré-greb, fingerspil og lidt tabulatur-spil. Vi spiller og synger først og fremmest, men vi vil også kigge lidt på akkordernes opbygning.
I bliver delt op i mindre hold, så jeres forkundskaber passer sammen. Så alle kan være med!
Andre fag
SoMe
Vil du have mulighed for at lave take-over på skolens sociale medier og vise hvad vi går og laver fra elevperspektiv er SoMe lige noget for dig.
Du får lov til at lave stories til Instagram og Facebook eller lave film til skolens TikTok.
En del af undervisningen foregår på andre tidspunkter end i timen, da man vælger hvilket af ugens aktiviteter man vil lægge op på de sociale medier.
Klatring
I faget klatring vil vi klatre på skolens klatrevæg og lære om teknikker, udstyr og sikkerhed. Du vil også lære at sikre dine kammerater, når de klatrer. Faget kræver ingen forudsætninger, men du vil opleve at få udfordret både styrke, motorik og arbejde med at overskride dine grænser. Hvis vi finder nogle egnede træer, vil vi også prøve at klatre ude i naturen.
LEGO Education
I faget LEGO vil vi arbejde med at programmere legorobotter med programmet LEGO Mind Storm.
Metal og motorlære
Motor/metal er for dig, der gerne vil arbejde med jern og mekanik eller for dig, der godt kan lide lugten af værksted. Du får mulighed for at lære at svejse, selv at designe nye projekter fra A – Z eller makke med din gamle scooter eller lign.
Frivillig - gør en forskel
I faget “Frivillig” er man selv med til at bestemme hvilke projekter man vil kaste sig over. Skal det være indsamling til et godt formål, sende julegaver til Rumænien, komme med julebag til plejehjemmet eller noget helt andet?
Du kommer helt sikkert til at føle at du gør en forskel i andres liv.
Psykologi/livskundskab
Psykologi er for dig, der er interesseret i at vide og forstå, hvorfor du og andre reagerer som du/I gør i forskellige situationer. Du vil igennem dette fag få en dybere forståelse af den menneskelige psyke og et kendskab til forskellige psykologers teorier. Emnerne kan være mange og vil i nogen grad være styret af dine og dine kammeraters interesser. Eksempler på emner kunne være: ungdomspsykologi, kropssprog, gruppepsykologi, drømme, mit nummer i søskenderækken og småbørnspsykologi.
Brætspil og strategi
Brætspil er for dig som elsker at spille strategiske spil, hvor det både handler om at have det sjovt, udvikle sine strategiske færdigheder, sætte sig ind i nye spil – og selvfølgelig vinde! Derudover handler det ofte om timing og samarbejde, samt et stort overblik og evnen til hurtigt at kunne omstille sig til en ny og anderledes situation.
Vi spiller spil såsom: Settlers, 7 Wonders, SmallWorld, Ticket to Ride, Sheriff of Nottingham, Avalon, Specter Obs, Backgammon, King of New York, Risk og flere andre.
Der vil også være mulighed for at medbringe sine egne spil og således introducere dem for andre deltagere.
Derudover vil det måske også, hvis interessen er der, være en mulighed at være med til at designe sit eget brætspil og på den måde beskæftige sig med spiludvikling.
Massage og velvære
Lær om massage og velvære. Med massage og velvære på skemaet lærer du om kroppen og musklerne. Du får et dejligt afbræk i en ellers fyldt hverdag på efterskole. Og lærer teknikker til at massere.
Det er et afslappende og afstressende valgfag, som du skal vælge, hvis du vil forkæle din krop samtidig med, at du lærer en masse om kroppens anatomi.
Girls corner
Girls corner er valgfaget, som kun er for piger.
Vi skal lege, grine og hygge os sammen. Du vil blive klogere på dig selv, og på de andre. Derudover byder faget på ting som tur ud af huset, kagebagning, vinterbadning osv.
Du har selv mulighed for at komme med forslag til aktiviteter.
Boys corner
Et valgfag kun for drenge.
Mandehørm og drengeting er i højsædet – og hvad vi skal lave afhænger af gruppen af drenge. Måske vi skal lære noget om det at være en gentleman og hvordan man opfører sig eksemplarisk. Måske lære at lave god mad. Hvad med et spil poker med drengene? Eller en omgang Fifa på en playstation hvor du viser dine talenter?
Derudover vil der muligvis også være ture ud fra huset, hvor vi ser hinanden i anderledes rammer end hjemme på skolen.
Hvad vi ellers finder på kan man som deltager på holdet også selv være med til at bestemmer.
Vi ses i boys corner.
E-sport som valgfag
Hos os har du mulighed for at dyrke Esport. Vi tilbyder et valgfag af en times varighed hvor holdet af elever dyster og spiller mod hinanden, under frie rammer. Det kan være i spil som Counterstrike, League of Legends, Call of Duty og flere andre. Vi træner i strategi, samarbejde og overblik – og skaber et konkurrence miljø hvor vi dyster mod hinanden i de forskellige spil.
Til dette skal du selv medbringe din egen computer samt udstyr. Skolen stiller netværket og et lokale til rådighed – resten sørger man selv for.